Nieuwsbrief 18 maart 2019

Een doordeweekse dag, maar na alle druilpartijen en stormen die we over ons heen kregen toch wat zonnefeest. Is een zeer drukke periode voor me, en een korte break in een van de fotohutten doet de sfeer van de seizoenen weer opleven. Ik besluit om even te ‘zitten’ en kies de gruttohut uit.

Een week tevoren tijdens stormweer heb ik er met Paul gezeisd.


Wanneer ik de aanpalende weide door stap vliegen plots onder veel’ yuto yuto yuto’ ruim 150 alarmerende grutto’s op. Wanneer ze even uit het zicht zijn ga ik zitten.
Overheen zeilt een buizerd en ze kringen  (de grutto’s) toch een tiental maal alvorens ze weer op een hoger gelegen richel gaan zitten. Er zitten ook enkele Groenlandse exemplaren bij met rosse onderbuik…
Ze settelen zich even verder buiten het bereik van de camera.
Jaarlijks kiezen ze deze plek uit om te verzamelen van hun verre trektocht alvorens zich te verspreiden over de polder. Hier komen ze op krachten, worden koppels gevormd, komen ze baltsen en paren, voedsel zoeken en badderen.
We konden dan ook geen betere naamvorming vinden voor de hut dan hun naamkaartje.
Hun opgewekte geluiden zullen hier vele weken blijven weerklinken. Intussen jagen koeten elkaar na, badderen bergeenden, komen kieviten baltsen en kuiltjes draaien op het eilandje.

 

 

 

 

 

 

 

 

Voor de hut vliegt een reiger op bolle vleugels over, neemt een wending en komt zacht neer op de oever van de plas. Ook de tureluurs zijn weer in het land en roepen net als de grutto’s hun naam.

Ook zij komen hier baltsen en paren. Twee witte kwikstaarten fladderen wat op en neer langs de rand van het eilandje om wat prooien te pikken uit een groepje dansmuggen.

Wanneer de avond stilaan valt komen de hout- en holenduiven langs de oever drinken. Een tureluur volgt de oever van het eilandje en boort in de zachte rand naar prooi.
Plots komt een overvliegende torenvalk de rust verstoren. Alles vliegt op, de zon zakt achter de horizon en een zeebries verkoelt de atmosfeer. De paar uur zijn vervlogen als in een flits.
Bijna spijt dat ik naar Spanje trek.

Tot halfweg Juni zal Hendrik mijn taken overnemen.